KYSYMYS:

Voiko kassaan toimittaa hakemuksia sähköisesti?

VASTAUS:

Ei voi. Kassaan on edelleen toimitettava alkuperäiset asiakirjat hakemuksen käsittelyä varten. Sähköpostitse voi toimittaa ainoastaan tositteen maksusta. Sähköpostitse voi kysyä yleisluontoisia kysymyksiä, mutta älä liitä arkaluonteisia tietoja sähköpostiviestiisi.

KYSYMYS:

Korvaako sairauskassa Ajokorttilausuntotodistuksen lääkärinpalkkion?

VASTAUS:

Kassa korvaa todistukset/lausunnot, joilla haetaan sairausvakuutuslain mukaista etuutta esim. päiväraha. Ajokorttitodistus EI ole tällainen etuus, joten sitä ei korvata.

KYSYMYS:

Korvaako sairauskassa kiropraktisia hoitoja?

VASTAUS:

Sairauskassa korvaa 50 % hoidoista kun hoidon antaja on kiropraktikko D.C, joka on merkitty Valviran ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Hierojan antamat kiropraktiset hoidot eivät ole korvattavia. Selvitä siis sairauskassasta ennen kuin menet kyseisiin hoitoihin, onko hoito korvattava.


KYSYMYS:

Saako kela-korvauksen vähentää hammaslääkärissä/suuhygienistillä käynnin yhteydessä?

VASTAUS:

Ohjeistuksena on että työssäkäyvä jäsen/eläkeläisjäsen (vuoden 2015 jälkeen) maksaa koko hoidon ensin itse ja hakee sitten korvausta sairauskassasta.

Ennen vuotta 2015 eläkkeelle jääneiltä jäseniltä Kela-korvauksen saa vähentää laskusta.

Edellä mainitut ohjeet pätevät myös fysikaalisenhoidon yhteydessä


KYSYMYS:
Miten kauan minun on oltava sairauskassan jäsenenä, jotta saan korvauksia kassasta?

VASTAUS:

Oikeus kassan korvauksiin alkaa heti kun sinut on otettu sairauskassan vastuulle.

Poikkeuksina ovat hammashoito jonka korvauksen saamisen edellytyksenä on 1 vuoden jäsenyys ja silmälasit jonka korvauksen edellytyksenä on 2 vuoden jäsenyys.


KYSYMYS:

Korvaako sairauskassa erikoislääkärillä esim. gynekologilla käynnin?


VASTAUS: Kyllä korvaa. Korvaus on 70 % erikoislääkärinpalkkiosta.KYSYMYS

Miksi kaikki eläkeläisjäsenet eivät saa palveluita suorakorvattuna apteekista /lääkäriasemalta?


VASTAUS:

Vuoden 2015 alusta lähtien eläkkeelle jääneet ovat voineet jäädä sairauskassan jäseniksi sekä kelakorvauksen että kassan lisäetuuden osalta. Ennen vuotta 2015 eläkkeelle jääneillä on oikeus saada kassasta vain kassan lisäetuus.


Tarkista Kela-korttisi kääntöpuoli. Jos sinulla on kassan tunnus 30903 olet oikeutettu saamaan palvelut suorakorvattuna, muussa tapauksessa olet oikeutettu saamaan ainoastaan kela-korvauksen apteekissa/laitoksessa.